bscp
latinica      |      ћирилица     |      english
Existing Users Log In
   
bscp
latinica      |      ћирилица     |      english
Existing Users Log In
   

Transnafta AD Pančevo i ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa v.d. direktorom „Transnafta AD Pančevo“ Bogdanom Kuzmanovićem o planovima izgradnje novih naftovoda, kojima bi se unapredila sigurnost snadbevanja naftom i diverzifikovale transportne rute.
Ministarka je najpre podsetila da posle stupanja na snagu 8. paketa sankcija EU prema Ruskoj Federaciji Srbija neće moći da uvozi rusku naftu kroz naftovod JANAF. Uprkos tome obezbeđen je nastavak sigurnog snadbevanja srpskog tržišta, naglasila je Đedović. „Obezbedili smo dovoljno nafte iz drugih izvora na svetskom tržištu i prilagodili se novonastaloj situaciji“, rekla je ministarka.
Ona je navela da se intezivno razmišlja o izgradnji novog naftovoda sa Mađarskom i priključenju na naftovod „Družba“, kojim bi Srbija dobila još jedan pravac snadbevanja. Takođe, dodala je i da se razmatra i izgradnja interkonekcija sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, koje bi dodatno unapredile sigurnost snadbevanja, ali i učinile Srbiju značajnom tranzitnom zemljom.
Novi naftovod do Mađarske mogao bi da se izgradi za dve godine, izjavio je v.d. direktora „Transnafta AD Pančevo“ i istakao da bi gradnja bila olakšana s obzirom da bi se verovatno koristila trasa postojećeg gasovoda.