bscp
latinica      |      ћирилица     |      english
Existing Users Log In
   
bscp
latinica      |      ћирилица     |      english
Existing Users Log In
   

Đedović i Kuzmanović razgovarali o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa v.d. direktora „Transnafta AD Pančevo“ Bogdanom Kuzmanovićem o projektu izgradnje naftovoda od Novog Sada do Mađarske koji će Srbiju povezati na naftovod „Družba“ i unaprediti sigurnost snabdevanja naftom.
„U uslovima svetske energetske krize najvažnije je da sagledamo sve mogućnosti i potrebne investicije koje će obezbediti sigurnost snabdevanja energijom i energentima i veću energetsku bezbednost naše zemlje. Kao što radimo na diversifikaciji snabdevanja prirodnim gasom, veoma je važna diversifikacija snabdevanja naftom i uveliko pripremamo projekat izgradnje novog naftovoda kojim ćemo se povezati sa sistemom naftovoda u Mađarskoj. Time ćemo u potpunosti obezbediti sigurnost snabdevanja Rafinerije nafte u Pančevu i diversifikovati pravce snabdevanja naftom“, rekla je ministarka.

Kuzmanović je informisao ministarku rudarstva i energetike o napretku razgovora sa mađarskom kompanijom „Mol“ o usaglašavanju tehničkih aspekata izgradnje novog naftovoda koji će Srbiji obezbediti 5,5 miliona tona nafte godišnje.
U narednim nedeljama se očekuje i potpisivanje Memoranduma o saradnji za realizaciju izgradnje naftovoda Mađarska-Srbija.
Na sastanku je razgovarano i o prioritetnim investicijima Transnafte i planovima izgradnje novih interkonekcija, naftovoda i produktovoda, koji će Srbiju povezati sa susednim zemljama i dodatno unaprediti sigurnost snabdevanja naftom.

Izvor: www.mre.gov.rs