bscp
latinica      |      ћирилица     |      english
Existing Users Log In
   
bscp
latinica      |      ћирилица     |      english
Existing Users Log In
   

Ђедовић и Kузмановић разговарали о изградњи нафтовода Мађарска-Србија

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са в.д. директора „Транснафта АД Панчево“ Богданом Kузмановићем о пројекту изградње нафтовода од Новог Сада до Мађарске који ће Србију повезати на нафтовод „Дружба“ и унапредити сигурност снабдевања нафтом.
„У условима светске енергетске кризе најважније је да сагледамо све могућности и потребне инвестиције које ће обезбедити сигурност снабдевања енергијом и енергентима и већу енергетску безбедност наше земље. Kао што радимо на диверсификацији снабдевања природним гасом, веома је важна диверсификација снабдевања нафтом и увелико припремамо пројекат изградње новог нафтовода којим ћемо се повезати са системом нафтовода у Мађарској. Тиме ћемо у потпуности обезбедити сигурност снабдевања Рафинерије нафте у Панчеву и диверсификовати правце снабдевања нафтом“, рекла је министарка.

Kузмановић је информисао министарку рударства и енергетике о напретку разговора са мађарском компанијом „Мол“ о усаглашавању техничких аспеката изградње новог нафтовода који ће Србији обезбедити 5,5 милиона тона нафте годишње.
У наредним недељама се очекује и потписивање Меморандума о сарадњи за реализацију изградње нафтовода Мађарска-Србија.
На састанку је разговарано и о приоритетним инвестицијима Транснафте и плановима изградње нових интерконекција, нафтовода и продуктовода, који ће Србију повезати са суседним земљама и додатно унапредити сигурност снабдевања нафтом.

Извор: www.mre.gov.rs