bscp
latinica      |      ћирилица     |      english
Existing Users Log In
   
bscp
latinica      |      ћирилица     |      english
Existing Users Log In
   

Транснафта АД Панчево и министарство рударства и енергетике

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је са в.д. директором „Транснафта АД Панчево“ Богданом Kузмановићем о плановима изградње нових нафтовода, којима би се унапредила сигурност снадбевања нафтом и диверзификовале транспортне руте.
Министарка је најпре подсетила да после ступања на снагу 8. пакета санкција ЕУ према Руској Федерацији Србија неће моћи да увози руску нафту кроз нафтовод ЈАНАФ. Упркос томе обезбеђен је наставак сигурног снадбевања српског тржишта, нагласила је Ђедовић. „Обезбедили смо довољно нафте из других извора на светском тржишту и прилагодили се новонасталој ситуацији“, рекла је министарка.
Она је навела да се интезивно размишља о изградњи новог нафтовода са Мађарском и прикључењу на нафтовод „Дружба“, којим би Србија добила још један правац снадбевања. Такође, додала је и да се разматра и изградња интерконекција са Северном Македонијом и Румунијом, које би додатно унапредиле сигурност снадбевања, али и учиниле Србију значајном транзитном земљом.
Нови нафтовод до Мађарске могао би да се изгради за две године, изјавио је в.д. директора „Транснафта АД Панчево“ и истакао да би градња била олакшана с обзиром да би се вероватно користила траса постојећег гасовода.