cp
latinica      |      ћирилица     |      english
Existing Users Log In
   
cp
latinica      |      ћирилица     |      english
Existing Users Log In
   

Међународна конференција Међународне асоцијације транспорта нафте – ИАОТ

Дана 03. и 04. априла 2024. године, у Београду је одржана Међународна конференција Међународне асоцијације транспортера нафте -ИАОТ, а ТРАНСНАФТА АД Панчево као чланица ове асоцијације је имала част да буде домаћин конференције.

У оквиру међународне конференције, дана 03. априла 2024. године, одржана је 21. скупштина међународне асоцијације, на којој је Проф. др Богдан Кузмановић, једногласно изабран за Председника Управног одбора Међународне асоцијације транспортера нафте-ИАОТ.

Овај избор директора ТРАНСНАФТА АД Панчево, Проф. др Богдана Кузмановића од стране чланица међународне асоцијације представља признање и потврду да је наша компанија поуздан и сигуран партнер свим чланицама међународне асоцијације у свеобухватном развоју и функционисању националних транспортних система нафте а све у циљу обезбеђивања стабилности, сигурности и континуитета снабдевања сировом нафтом и стварања услова за безбедан и поуздан транспорт сирове нафте у функцији енергетске безбедности.

Након одржане скупштине Проф. др Богдан Кузмановић је изјавио да захваљујући управо далековидој политици која је била последњих десетак година у нашој земљи и где је Србија добила позицију а тиме и ТРАНСНАФТА да уопште може да буде на овој позицији. Добра политика коју је водила наша земља, наравно на челу са председником републике то је било далековидо и да нико није могао да претпостави да једна „мала Транснафта“ и једна „мала Србија“ председава највећом асоцијациом нафтних транспортера на планети.

Поводом значајне одлуке донете на наведеној седници скупштине на којој је Каспијски нафтовод, један од највећих нафовода на свету, примљен у чланство асоцијације, Проф. др Богдан Кузмановић је изјавио да је Каспијски нафтовод или ЦПЦ ( Цаспиан Пипелине Цонсортиум), компанија која је добрим делом у власништву америчких компанија Шеврона и ЕxxонМобил као и италијанског ЕНИ-а, тако да ова асоцијација поред земаља као што су Чешка, Словачка, Мађарска, Хрватска које припадају Европској унији, имамо и једног члана чији је капитал амерички, а наравно ту су и Русија, Белорусија, Казахстан, Кина и друге земље.

У оквиру међународне конференције, дана 04. априла 2024. године, одржан је састанак Сталне експертске групе ПЕГЕМ ТРУНК ПИПЕЛИНЕС ОПЕРАТИОНС, на тему „Ефикасан, поуздан и сигуран рад магистралних цевоводних система“ („Еффецтиве, релиабле анд сафе оператион оф трунк пипелинес сyстемс“), на ком је промовисана размена најбољих пракси и решења у индустрији цевоводног транспорта између компанија, чланица ИАОТ у циљу системског развоја механизама за техничку надоградњу.

На наведеном састанку сталне експертске групе, наше колеге из Функције за транспорт, Драган Одаџић и Душко Кевац одржали су две презентације. Колега Драган Одаџић одржао је презентацију под називом „Оптички телекомуникациони систем и СЦАДА системи даљинског надзора и управљања у склопу транспортног система ТРАНСНАФТА АД Панчево“, а колега Душко Кевац одржао је презентацију под називом “ Инспекција стања магистралног нафтовода интелигентним алатима (Инспекција на линији).“